franczyza-negocjacjeJest wiele sposobów na zdobycie sprzętu gastronomicznego dla swojej firmy zajmującej się działalnością gastronomiczną. Najmniejszy punkt z hamburgerami może wynieść nawet rzeczy z domu właściciela, ale większa firma oczywiście musi się już w niego uzbroić w sposób o wiele poważniejszy. Opcjami są zakup, leasing czy nawet wypożyczenie, ale każde z nich to dość poważny koszt jednorazowy lub doliczany na koniec każdego miesiąca.

Może to spowodować, ze firma padnie, zanim jeszcze rozpocznie na dobre działalność. Sposobem na obejście tego schematu mogą być franszyzy, w których na początku dostaje się sprzęt za darmo. Ma to na celu wsparcie dla firmy rozwijającej się pod marką Sieci. Nie jest to oczywiście darowizna. Po krótkim czasie od uruchomienia działalności, zwykle po kilu miesiącach, trzeba rozpocząć regularne spłacanie zadłużenia. Zazwyczaj są to zwykłe raty, ale różnica pomiędzy koniecznością płacenia ich od pierwszego miesiąca działalności i od siódmego miesiąca działalności jest często różnicą pomiędzy bankructwem i sukcesem.